Fontos tájékoztató - The FL Intercoop Group

Tartalomhoz ugrás

Ön is tervezi, hogy rövidebb-hosszabb időre elhagyja Magyarországot?

Az előkészületek alapvető segítséget nyújtanak abban, hogy ne bánja meg döntését, és ne kényszerüljön arra, hogy hamarosan visszatérjen Magyarországra.

A legfontosabb tanács: legalább alapfokú német nyelvtudás nélkül ne jöjjön Németországba! Az "Én tudok angolul" nem elegendő, mivel azok, akikkel Németországban kommunikálnia kell, nem tudnak angolul!
Kivétel: különleges tudással rendelkező szakemberek, akik pl. kutatóintézetben kívánnak tudományos munkát folytatni, ahol a kollégák mind világjárt emberek, és már hosszú éveket töltöttek el angol, amerikai, ausztrál stb. intézményekben.

Szakmai végzettség nélkül nehéz az elhelyezkedés. A segédmunkásokat és betanított munkásokat csak "alantas" munkára veszik fel, és alaposan kihasználják. A minimálbért azonban mindenképpen meg kell fizetniük.

Minden esetben ragaszkodjon a munkaszerződéshez. Ennek tartalmát fordíttassa le hozzáértő hites fordítóval. Ha valami nem világos, akkor azonnal érdeklődjön kollégáinál vagy a munkaügyi hivatalban (Arbeitsagentur).
Győződjön meg arról, hogy a munkaadója rendszeresen fizeti a szociális (TB) járulékokat: egészségbiztosítás, munkanélküli járulék, nyugdíjbiztosítás, balesetbiztosítás stb.
Kapott adószámot? Érdeklődjön a helyi adóhivatalban (Finanzamt).

Figyelem! A korábbi adókártya megszűnt. Mindenki kap adószámot, és azt kell megadnia a munkaadó részére.

Ne vegye készpénznek a többi magyar tanácsát! Emögött nem feltétlenül rosszindulat rejtőzik, hanem az a tény, hogy a magyarok szeretik a pletykákat, azok valóságtartalmát nem ellenőrzik, és "hallott információkat" adnak tovább, amikről ők maguk nem győződtek meg. Ezen kívül a német nyelvtudásuk többnyire kívánnivalót hagy maga után, ezért sok mindent félreértenek, és emiatt adnak hamis információt.

Akik a legjobb tudásuk és tapasztalatuk szerinti információt szolgáltatják:

  • a berlini magyar nagykövetség (Berlin) és a főkonzulátusok (München, Düsseldorf), kereskedelmi képviseletek munkatársai

  • a németországi tiszteletbeli konzulátusok munkatársai (figyelem, gond lehet a magyar nyelvtudással!)

  • a magyar lelkészek

  • a németországi magyar szövetségek

  • a németországi magyar ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók

  • az FL Intercoop, Németország vezető magyar fordítószolgálatának munkatársai - a konzuli tevékenységet támogató munkát is végzünk


Dokumentumok elismerése:

A Magyarországról érkezők hivatalos papírjait Németországban elismerik. Anyakönyvi kivonatokhoz, válóperi ítéletekhez stb. olykor megkövetelik az un. apostille beszerzését az 1961. évi Hágai Egyezmény értelmében. Ez az apostille azt hivatott igazolni, hogy az adott anyakönyvvezető, bíró, közjegyző stb. jogosult volt kiállítani az adott hivatalos dokumentumot.

Magyarországon 3 hatóság/hivatal ad ki apostille-t:
1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium - pl. anyakönyvi kivonatok, erkölcsi bizonyítványok stb. apostilleztetésére
2. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - pl. válóperi ítéletek, bírósági dokumentumok apostilleztetésére
3. A Közjegyzői Kamara a közjegyzők aláírásának felülhitelesítésére

A dokumentumokhoz hiteles fordítás szükséges. Az OFFI fordításai a németországi jogi forgalomban érvénytelenek! Ezeket a fordításokat csak kivételes esetben fogadják el (ha egyébként sem lenne szükséges hiteles fordítás).
Iskolai bizonyítványok, munkaigazolások és hasonló dokumentumok nem mindig igényelnek hiteles fordítást. Olykor elegendő egy magyarországi fordító "lepecsételt" fordítása is. Ezek azonban hatósági használatra - pl. anyakönyvi hivatalokban, bíróságoknál, közjegyzőknél - ÉRVÉNYTELENEK!

Mielőtt tehát bárkit is megbíz a fordítással, érdeklődje meg a címzett hatóságnál, hogy milyen fordítást fogad el.

Mi, az FL Intercoop garantáljuk, hogy az általunk készített és hitelesített fordításokat BÁRMELYIK német (osztrák) hatóság hivatalos, hiteles fordításnak fogja elfogadni!A Külgazdasági és Külügyminisztérium fontos tájékoztatója:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/figyelemfelhivo-kampany-a-kulfoldi-munkavallalas-veszelyeirol

Kérjük, iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Hasznos információkat fog kapni újdonságainkról, rendezvényekről, fontos címekről, új webhelyekről.


Írja be a nevét:*
E-mail címe:*
E-mail címe újra:*
Köszönjük szépen!
Ezen a helyen üzenhet nekünk:

Kiutazás Németországba

A magyarországiakhoz képest igen jelentős távolságokra való tekintettel alapvetően szükséges a személygépkocsi.
Akinek otthon nincsen, Németországban óriási választékból szemelheti ki magának a legmegfelelőbbet.

Javasoljuk, hogy a vásárolandó gépkocsit szakértővel nézesse át, esetleg kérje a Dekra, a TÜV vagy egy megbízható autójavító műhely tanácsát.

Számos felelősségbiztosító kínálja szolgáltatásait. NE a legolcsóbbat válassza! Ha bármiféle káreseményre kerül sor, az olcsó biztosítókkal meggyűlhet a baja, különösen ha nem tud kellőképpen németül!

A tömegközlekedési eszközök drágák. Egy autóbusz-vonaljegy csupán 3-4 km távolságra is  akár 2,50 euróba kerülhet - egy útra!


Bejelentkezés

EU állampolgárként bármelyik lakbejelentő hivatalban (Einwohnermeldeamt) bejelentkezhet. Az un. Anmeldebestätigung igazolja a bejelentkezés megtörténtét. Ennek birtokában lehet pl. bankszámlát nyitni, biztosítást kötni, autót bejelenteni stb.

Felteszik azt a kérdést, hogy megszüntette-e külföldi lakóhelyét. Ezt a kérdést a legtöbben "nemmel" válaszolják meg.
Így tehát két lakóhelye lesz: az egyik Magyarországon, a másik Németországban. Megtarthatja a magyar személyigazolványát és lakcímkártyáját. Ez tulajdonképpen csak "féllegális", azonban senki sem emelhet kifogást ellene.

Figyelem! Ha Németországban betegbiztosítást köt, jelentkezzen ki a magyar egészségbiztosításból, mivel különben két biztosítást fizet ugyanarra a dologra, vagyis az egészségére, és a német egészségbiztosítás Magyarországon is érvényes!

Ha gépkocsit vásárol, a német lakóhelyére jelenti be. Magyarországon - esetleges rendőrségi igazoltatás esetén - csak a németországi lakóhelyét adja meg!

A bejelentett németországi lakóhelye alapján jogosult a helyhatósági választásokon való részvételre.


Nyelvtanulás

A német nyelv egyre tökéletesebb elsajátítása a legalapvetőbb dolog!
Nyelvtudás nélkül drasztikusan csökkennek az esélyei a németországi élet bármely területén.

Német nyelvtanfolyamokat számos helyen kínálnak, pl. az úgynevezett Népfőiskolák (Volkshochschule).
Érdeklődjön a helyi városházán a Kulturamt-on (kulturális hivatal) vagy hasonló illetékes helyen.

Még egyszer kihangsúlyozzuk: német alaptudás nélkül NE TELEPÜLJÖN KI NÉMETORSZÁGBA!


Lakáskeresés

Az utóbbi években Németország számos vidékén jelentősen emelkedtek a lakbérek - mivel az ingatlanárak is felfelé ívelő tendenciát mutattak.
A legdrágábban a nagyvárosokban - Münchenben, Berlinben, Frankfurtban, Hamburgban vagy Stuttgartban - lehet lakást bérelni. Kisebb települések árszínvonala alacsonyabb lehet.

Ajánlott link:

www.immobilienscout24.de

Ezért érdemes meggondolni, hogy nem éri-e meg jobban a mindennapos bejárás a munkahelyre.
A tömegközlekedés abban az esetben olcsóbb, ha az ember havi bérletet vásárol. Autó nélkül azonban bizonyos dolgok elintézése szinte áthághatatlan nehézségbe ütközik, vagy nagyon megdrágítja az életet.

Szociálisan rászorultak un. Wohnberechtigungsschein-re lehetnek jogosultak. Ez olyan igazolás, amit a helyi önkormányzat állít ki a kérelmező jövedelmi viszonyainak ismeretében. Ezzel szociálisan támogatott lakások bérelhetők.
Ha csak 1000 euró körüli a nettó jövedelme, és családja van, akkor teljes biztonsággal jogosult egy ilyen Wohnberechtigungsschein-re. A helyi önkormányzat lakásügyi osztályán (Wohnungsamt) kérelmezhető.


Hivatalos ügyek intézése - német hivatalnokok

Ők is emberek!

Magyarország a németektől tanulta el a bürokráciát, amit utána "továbbfejlesztett", és sok olyan dologra is alkalmazza, amin a németek csak a fejüket csóválják.

Ha belép egy hivatalba, az első szavakkal próbálja meg kitalálni, hogy az ügyintéző aznap melyik lábával kelt fel. Ha a ballal - hagyja a dolgot, mondja neki, hogy épp erre járt, és csak köszönteni szerette volna. Csak akkor kezdjen bele átfogóbb problémája előadásába, ha a hivatalnoknak kedve van EZT MEGHALLGATNI!
Lehet, hogy ezen most Ön is elmosolyodott, azonban nem is hinné, mekkora ennek a jelentősége.

CSAK jókedvű hivatalnokkal mennek jól a dolgok!

Németország ugyan demokratikus állam, azonban a törvényeket az ügyintézők úgy értelmezik, ahogyan nekik tetszik. Természetesen a bíróságok döntik el végső soron az ügyet, azonban az ügyvédek drágák, és az ilyen perek kimenetele bizonytalan.

Ne feledjük: a német (és a magyar...) törvények nagy része még annyit sem ér, mint az a papír, amire le van írva!

Próbáljon meg ezért kompromisszumot találni az ügyintézővel, ha pedig nem sikerül, akkor beszéljen a hivatalvezetővel.
Teljesen "mocsárba jutott" és a kérelmező szempontjából fontos ügyeknél meggondolandó egy másik városba való áttelepülés.

Ha az ügyintézéshez papírok beszerzése szükséges, kérje meg az ügyintézőt, hogy saját kezűleg írja fel, mely papírokat óhajtja látni. Példa: előfordul, hogy a magyar születési anyakönyvi kivonatot minden egyéb nélkül elfogadják, mivel angolul és franciául is fel van tüntetve, hogy mi a vezetéknév, a keresztnév, a születési hely és dátum stb. Ez a ritka eset. Többnyire hiteles német fordítást kérnek róla. E tekintetben az irodánk szíves rendelkezésére áll.
A harmadik eset az un. "kukacos hivatalnok", aki megköveteli az apostille-t a születési anyakönyvi kivonathoz csatolva. Ezt Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium (II. ker. Bem tér) állítja ki.
Ehhez hiteles német fordítás is szükséges a fentiek szerint.
Figyelem! Az OFFI fordítása NEM JÓ! Csak német bíróságok által felesketett vagy meghatalmazott fordítók fordításait ismerik el, így például az FL Intercoop hiteles fordításait.Orvosoknak, ápolóknak

A hivatalos ügyintézéshez mindenképpen szükségesek a következő papírok:

Orvosoknak:
- születési anyakönyvi kivonat
- erkölcsi bizonyítvány
- orvosi oklevél
- szakorvosi oklevél
- megegyezőségi igazolás
- jó hírnév igazolás
- többnyire a tanulmányi könyv (index) ill. az Europass oklevél-melléklet a tanult tárgyak hiteles német fordításával
- szükség szerint: az orvosi tevékenységről szóló munkaadói igazolások

Ápolóknak a fentieken kívül ill. értelemszerűen az oklevél helyett:
- egészségügyi szakközépiskolai bizonyítvány ill. érettségi
- szakápolói oklevél
- munkaadók által kiállított tevékenységi igazolások, mindezek hiteles német fordítással

Mind a két hivatás gyakorlásához legalább középfokú, orvosok esetén felsőfokú német nyelvtudás szükséges.

A két szakma igen keresett Németországban, az orvosok és az ápolók gyakorlatilag azonnal kapnak állást.

Orvosoknál az approbáció szükséges!Barangolási költség nélkül az EU-ban!

Életvitelének középpontja vagy üzletének székhelye Németországban van? Gyakran utazik a szomszédos vagy egyéb európai országokba? Mérgelődött már az olykor horribilis barangolási költségek miatt? Mobiltelefonján ki van kapcsolva az adatforgalmi barangolási opció?

Fellélegezhet, ha a német T-Mobile D szerződésének birtokában van! A választott tarifa-csomagjához előfizethet egy un. EU-csomagra, aminek a költsége kb. havi 5 euró. Javasoljuk a legalább 12 hónapos szerződést. Az Európa-csomaggal abban az európai országban, amelyben tartózkodik, ingyen telefonálhat (mobiltelefon-számokra is érvényes, leszámítva az emelt díjas hívásokat), sőt az adott országból németországi vezetékes és mobiltelefon-számokat is ingyen hívhat. Nem fizet barangolási költséget akkor sem, ha Önt hívják: a fogadott hívások is ingyenesek! Sőt, a németországi előfizetéssel vásárolt havi adatmennyiséget az EU-országokban is ingyen felhasználhatja (+ Svájcban, Norvégiában, Gibraltárban és a francia departement-okban is).

Gondolja el: Bécsben ül egy kávéházban, röviden felhívja a kölni irodáját, majd utána az Interneten utánanéz, hogy mikor nyit a kedvenc grinzingi kocsmája. Mindez ingyenesen a német Telekom-kártyájának köszönhetően!Bankszámla, pénzváltás

Ha forintot akar euróra váltani, azt otthon (Magyarországon) tegye a legkedvezőbb pénzváltónál. Ennél jobb árfolyamot sehol sem kap.
A hitelkártyás fizetés után a magyar bankok jutalékot számítanak fel, nem is beszélve arról, hogy az átváltási árfolyam sem megbízható. Ezek kívül a magyar bankkártyákra tranzakciós illeték érvényes, ezért sokkal rosszabb az árfolyam, mintha egy magyarországi pénzváltónál váltana forintot euróra, ahol csak minimális kezelési költséget fizet.

Ne feledje: A MAGYARORSZÁGI BANKOK EURÓPA LEGDRÁGÁBBJAI KÖZÉ TARTOZNAK!
És ezért alapvetően a magyarországi politika a felelős!

Ha Németországban él vagy sokat tartózkodik külföldön, akkor mindenképp megéri egy német, eurós bankszámla nyitása. A tranzakciós jutalék Németországban ismeretlen, ezért jelentős összegeket takaríthat meg!

Néhány Internet-bank - németországi lakóhely esetén - INGYENES számlavezetést kínál, ha a bankszámláját rendszeresen használja, és arra rendszeresen beérkeznek összegek.
Ilyen bank pl. a Noris Bank vagy a Comdirect.
Ezek a bankok azonnal adnak Maestro és Mastercard vagy Visa kártyákat is (megfelelő fizetőképességet feltételezve).

A számlanyitáshoz csupán a megfelelő űrlapot kell kitöltenie, majd az un. Postident (postai azonosítási) eljárás keretében a kinyomtatott és kitöltött űrlappal, a magyar (stb.) útlevelével és a lakbejelentő igazolással együtt el kell mennie a legközelebbi postahivatalba. Ott a postai tisztviselő igazolja az aláírását, és a papírokat automatikusan beküldi a bankba. Az ügyintézés egy hétnél általában nem tart tovább.Bankkártyák vagy hitelkártyák?

Ausztriában, Németországban, Svájcban és Hollandiában általában a Maestro kártyákat "kedvelik". Ennek hátterében az áll, hogy a hitelkártya-társaságok jutaléka (disagio) ezekben az országokban meglehetősen magas.

Hitelkártyákat még az olyan nagy üzletek sem fogadnak el, mint a Saturn, a MediaMarkt vagy az IKEA.
Frissítés: 2016-tól kezdve már a németországi Aldi, Lidl, Penny, Netto, Saturn, MediaMarkt stb. is elfogad MasterCard és Visa hitalkártyákat (az EU tavalyi diszázsió-rendelete után).
A Maestro kártyával minden egyes fizetés külön-külön tranzakciót (és tranzakciós díjat...) jelent. A hitelkártyával ez a költség megtakarítható (havi egyszeri elszámolás).

Más a helyzet például Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban vagy az észak-európai országokban, ahol még a sarki zöldséges üzletben is fizethet hitelkártyával.

Hosszabb külföldi tartózkodás esetén mindenképpen javasoljuk külföldi (eurós) bankszámla nyitását, amihez megfelelő bankkártyákat kap.

Rohamosan terjed az érintésmentes kártyák használata, azonban Németországban nem a Magyarországon szokásos PayPass, hanem a GiroGo rendszerben.
A PayPass a MasterCard rendszere, a GiroGo pedig a Maestroé.
Ha bizonytalan, próbálja ki, hátha működik. Ha nem, akkor a kártyájáról nem vonnak le pénzt, azonban a számlát más módon kell kifizetnie.Kábító- és bódítószerek

A tudatmódosító szerek birtoklása, szállítása és értékesítése Németországban szigorú szankciók alá esik.

Mindenkit nyomat
ékosan figyelmeztetünk arra, hogy az egy napi adagon felüli mennyiség birtoklása súlyos törvényes következményekkel jár.

A szigorú szabályozás szükségességének megítélése nem tartozik a feladataink közé, ez ugyanis egészségügyi és politikai probléma.

Munkatársaink gyakorta végeznek tolmácstevékenységet olyan magyarok ügyében, akik Hollandiában vásárolnak BTM-et (Bet
äubungsmittel - tudatmódosító szer), és ezt megpróbálják Németországon keresztül Magyarországra csempészni.
Elvileg nincs határellenőrzés Hollandia és Németország között, azonban a német vámőrség munkatársai tudják, hogy melyik autót kell megállítani, kit kell a vonaton vagy a buszon alapos ellenőrzés alá vetni. A módszereket részben ismerjük, azonban ezen a helyen természetesen nem adjuk tovább - kötelez minket is a szolgálati titok.

Tehát NE CSINÁLJA!!!
Gond a német (vagy egyéb EU-s) hatóságokkal?

Ne keseredjen el! Erre hozta létre az Európai Bizottság a SOLVIT-ot!

http://ec.europa.eu/solvit/index_hu.htm

Sokat hallunk arról, mekkora a bürokrácia az Európai Unióban, de arról alig, hogy az EU képes visszanyesni a felesleges hivatali packázásból. Pedig a Solvit egy ilyen rendszer, amelynek az a feladata, hogy az EU által szabályozott területeken kiutat mutasson a bürokratikus útvesztőből.
Nem csak kellemetlen hivatali packázásnál jöhet jól a Solvit, hanem ha egy adóhatóság olyan terhet akar behajtani, amivel az uniós jog szerint nem tartozik.

Ügyvédek, bírósági ügyek

Ha lehetséges, kerülje el a bírósági ügyeket: ezek költségei előre nem becsülhetők fel. Olykor gazdasági csődöt okozhatnak, még akkor is, ha a bíróság a mi javunkra dönt.

Gyakorlatunkban előfordult olyan eset, hogy a büntetőparancsban egy magyar honfitársat kb. 1600 euró teljes bírság és költség megfizetésére kötelezték, mivel az egyik üzletből eltulajdonított kb. 15 euró értékű élelmiszert. Bizonyára éhes volt...

Az ügyvédekre meghatározott díjszabás vonatkozik, az ügyvédi tiszteletdíjak a magyarországi díjak sokszorosát teszik ki. Ugyanez érvényes a bíróságokra is.

Javasoljuk privát Rechtssschutzversicherung (jogvédelmi biztosítás) megkötését. Kérje hozzáértő biztosítási tanácsadó véleményét!Autóklub

A legnagyobb német autóklub az ADAC:

www.adac.de

Vannak kisebbek is, pl. az ACE - Auto Club Europa:

www.ace-online.de

Ha sokat autózik, mindenképp lépjen be az egyik nagy autóklubba, mivel az utakon bármi történhet, a klubok segélyszolgálata pedig  rendelkezésére áll. A tagdíj - a csomagtól függően - évi 30-100 euró között mozog.
Biztosítások

A legfontosabb biztosítások:
- magán egészségpénztár (ha nem munkavállaló, de a munkavállalók is köthetik)
- magán felelősségbiztosítás
- háztartási biztosítás
- épületbiztosítás (saját tulajdonú épület esetén)
- jogi biztosítás (bizonyos perekre érvényes)
- autó felelősség- és Casco-biztosítás (újabb autókra)
- kutya felelősség-biztosítás

Biztosítás nélkül még látszólag kisebb károk esetén is anyagi csőd következhet be.

NE a legolcsóbb, hanem a neves biztosító társaságoknál kössön biztosítást, mivel sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy a nagyok káresemény fellépésénél nem próbálják meg kivonni magukat a fizetési kötelességük alól!TV, rádió

A legfontosabb: Németországban létezik az állami TV- és rádiódíj, ami egy-egy háztartásra vonatkozik. Ezért a pénzért garantálják a csapnivaló programokat, azonban ingyenélők hadát tartják el belőle! Ezek az emberek egyéb hasznos dologra alkalmatlanok lennének, és a puszipajtásokat valahogyan pénzelni kell. (Talán más országokból is ismerős???)

A UPC és a Digi kínál műholdvevőket, amelyekkel a magyar csatornák is kiváló minőségben foghatók műholdon.
Az előfizetést Magyarországon kell megejteni, és a készüléket egyszerűen kihozni Németországba. Az előfizetésnél magyarországi lakcímet és magyarországi bankszámlaszámot adjon meg, mivel a műholdvevőt elvileg nem szabad kihozni külföldre (ki tudja, miért, és mi áll emögött...).
Tehát Ön a műholdvevőt szigorúan Magyarországon fogja használni, aztán hogy mit csinál vele, azt már senki sem tudja ellenőrizni.

A műholdvevő antenna beállításához szakember kell, akinek megfelelő mérőműszere van, ellenkező esetben ugyanis vételzavarok léphetnek fel. Az antennával egyéb műholdak - Astra, Eutelsat, Thor stb. - csatornáit is foghatja, ha a szakember több fejet szerel fel.Árak

Élelmiszer: az élelmiszerek jelentős része olcsóbb, mint Magyarországon. Ennek elsődleges oka az, hogy az élelmiszerek áfája (Mehrwertsteuer)  Németországban csupán 7%, szemben a Magyarországon általános 27%-al.

Auchan, Tesco, Cora, Carrefour nincs Németországban. Az amerikai WalMart néhány év piaci jelenlét után kivonult Németországból.
Általánosan elterjedtek az un. discounterek, mint pl. az Aldi, a Lidl, a Norma, a Netto vagy a Penny.
Franchise rendszerben működnek az Edeka üzletek, amelyek közös ellátó láncot használnak.
Van még real és Rewe is, és a Kaufland is igen ismert országszerte.

Energia: lényegesen drágább, mint Magyarországon, mivel az egyes energiafajtákat nem jelentéktelen "környezetvédelmi adók" és egyéb, bizonyos energiafajtákat szubvencionáló, más energiaforrásokat terhelő adók és járulékok terhelik. Egy kWh áram pl. átlagosan 22-26 centbe kerül. Ez a magyarországi ár legalább háromszorosa.

Barkácscikkek: lakástatarozáshoz, apróbb munkákhoz érdemes felkeresni az OBI, a Hornbach, a Bauhaus, Toom, Globus vagy Hellweg barkácsáruházait. Az árak a kisebb áfakulcs (19% a magyarországi 27%-al szemben) miatt alacsonyabbak a magyarországi áraknál, ráadásul a választék részben eltérő, azaz sokkal jobb, mint Magyarországon.

Ruházat: a legbóvlibb cikkek nincsenek annyira elterjedve, mint Magyarországon, kivéve talán a török üzleteket. Az árak sem egységesek, érdemes körülnézni. Nagyobb áruházak: Karstadt, Kaufhof, Peek & Cloppenburg, C&A, KaDeWe (Berlin) stb.

Műszaki cikkek: lehet kapni igen olcsó mosógépet, mosogatógépet stb., azonban ezek esetleg több áramot fogyasztanak, és hamarabb mennek tönkre. Érdemes márkás gépeket vásárolni. Jobb üzletek beszerelést is kínálnak, pl. a beépített konyhában a beépített mosogatógépet kb. 40 euróért szerelik ki, az újat be, és a régit el is viszik.
Lapos TV-ket olykor rendkívül olcsón meg lehet szerezni. Ez pl. személyi számítógépekre is érvényes (figyelem, német billentyűzet!).
© 1998-2023 by The FL Intercoop Group
Vissza a tartalomhoz